Aktuális rendezvényeink

2015. április 24. Péntek, 10.00 óra

A Magyar Professzorok Nemzetközi Szövetsége kerekasztal tanácskozást szervez a magyar anyanyelvű oktatás aktuális kérdéseiről. A téma határainkon belüli és azon kívüli magyar nyelvű oktatás legfontosabb kérdéseit érinti. Célunk az, hogy elindítsunk egy olyan folyamatot, amelynek révén konkrét intézkedések és döntések születnek, megállíthatóvá válnak azok a kedvezőtlen tendenciák, melyek a magyar anyanyelvű oktatás és kutatás terén napjainkban egyre erősebben hatnak.
A tanácskozás meghívója, a vitaindító előadás szövege, valamint az eszmecserével kapcsolatos írásos anyagok az alábbi színes szövegekre kattintva letölthetőek:
———————————————————————————————————————————————————————————————————–

Feladatok, javaslatok: 

Szaknyelvi kerekasztal_04.24.

————————————————————————————————————————————————————————————————————
A tanácskozás Meghívója ide kattintva megtekinthető:  Meghívó_2015_04.24
————————————————————————————–
(Az MPV Selye János Egyetemen, Révkomáromban rendezett konferenciáján  megtartott előadás anyaga, mely a SZIE Jászberányi Főiskolai Karának kiadványában jelent meg 2006-ban.)
————————————————————————————–
————————————————————————————–
————————————————————————————-

Az előadás 2008 június 13-án, Selmecbányán, az „Anyanyelv és szaknyelv” című konferencián hangzott el, amelyet a MPV és a Zólyomi Műszaki Egyetem UNESCO-tanszéke szervezett. Az előadás elemezte a Szlovákiai különböző beállítottságú magyar nemzetiségű értelmiségiek magyar nyelven történő szakmai megnyilvánulását. Felvetette azt a kérdést is, milyen mértékben van értelme a külföldi magyaroknak a magyar szaknyelvet elsajátítani.

————————————————————————————-
Dr. M. Csizmadia Béla: Magyar szaknyelv, fogalomtár_sorozat
(Az MPV erkölcsi, a Minisztérium anyagi támogatásával és a Nemzeti Tankönyvkiadó gondozásában jelent meg egy “Többnyelvű fogalomtár-sorozat”, amelyet tíz-tizenkét kötetre terveztünk. Ennek egyik célja az volt, hogy az adott szakterületeken a szakszavak magyarul jelenjenek meg, mindenhol jelezve, a szó után zárójelben, a máshol használt idegen kifejezést. Az MPV rendezvényén, 2002.-ben hangzott el ez az előadás és jelent meg nyomtatásban a sorozat bemutatása céljából.)
————————————————————————————-
————————————————————————————-